Pages

Friday, February 22, 2013

Visi Sifu Seni Khat


Oleh Siti Salmiah A. Hamid (Harian Metro, 22 Februari 2013)

Dia cintakan penulisan khat Arab. Penulisan yang membawanya merantau hingga ke luar negara seperti Iraq, Singapura, Kuwait, Baghdad serta Iran. Malah, beliau dilantik hakim dalam pertandingan khat di Brunei dan Istanbul. Selain sering mengadakan pameran lukisan kaligrafi, beliau turut mengabadikan penulisan khatnya di Masjid Negara, Masjid Putra, Masjid Wilayah Persekutuan dan Masjid Sultan Mizan.

Mohammed Yusof Abu Bakar atau Ustaz Mohammed antara generasi pertama negara ini yang berjuang untuk mengembangkan penulisan khat yang berasal dari negara Arab.

“Pelbagai jenis khat berkembang sejak zaman Rasulullah SAW seperti khat Diwani, khat Diwani Jali, khat Farsi atau khat Iran yang tidak mempunyai baris dan khat Riq’ah. “Namun, belum wujud lagi penulisan khat Melayu yang menjadi identiti dan kebanggaan masyarakat Melayu,” katanya yang juga Koordinator penulisan khat di Yayasan Restu.

Beberapa negara seperti India, Turki dan Iran mempunyai bentuk penulisan khat mereka yang tersendiri justeru, kajian dan penyelidikan perlu dibangunkan untuk mencungkil satu gaya penulisan khat Melayu kerana kita masih mengguna pakai penulisan khat dari Arab. “Pada masa yang sama, penubuhan kolej atau sekolah seni khat yang berstatus kerajaan perlu ditubuhkan agar penulisan khat al-Quran diberi perhatian sepenuhnya. “Kami berharap usaha untuk memperbanyakkan tempat mendalami pendidikan ini supaya Malaysia boleh menjadi pusat pembelajaran khat yang disegani.

“Inisiatif kepada golongan muda dan remaja mampu meneruskan kesinambungan penulisan khat di Malaysia sekali gus meluaskan peluang pekerjaan dalam bidang kaligrafi,” katanya.

Bertindak sebagai Presiden Persatuan Seni Khat Kebangsaan (PSKK), beliau turut menyatakan kesukarannya menyediakan kursus penulisan khat tanpa bantuan dan peruntukan sewajarnya. Mohammed yang mendapat pendidikan di Universiti Al-Qahirah, Mesir menyeru golongan remaja mempelajari penulisan seni khat sejak di bangku sekolah.

“Penulisan khat kini lebih mudah dipelajari apabila teknologi yang membangun turut memberi impak dalam mengembangkan seni khat. “Ia boleh dianggap persaingan dalam perniagaan, namun apa yang lebih penting, masyarakat menyedari dan menghayati seni Islam itu,” katanya.

Pada masa yang sama, PSKK mengadakan Kursus Seni Khat dan Kraf 2013 di Muzium Kesenian Islam Malaysia (MKIM) meliputi gaya penulisan khat Nasakh, khat Riq’ah, khat Kufi, khat Zukhrufah, khat Thuluth, khat Kufi Murabba dan kraf kanvas.

Orang ramai dialu-alukan untuk mengikuti kelas itu bermula jam 2.30 hingga 5.30 petang pada setiap hari Sabtu dan berakhir Jun ini. Hubungi Puan Rukiah di talian 017-8880145, Abdul Wahab (019-3936269) dan Nizreen (03-22705103) atau layari www.facebook.com/pskkm untuk maklumat lanjut.

Sumber : http://www.hmetro.com.my/articles/Visisifusenikhat/Article

1 comments:

  1. terima kasih kerana menghargai penulisan ini

    ReplyDelete

Mohammad Firdaus bin Mahadi
http://www.callidesign.com.my
http://www.firdausmahadi.com

Hak Cipta | Copyright Notice

Semua catatan dan gambar dalam laman ini berada di bawah pemilikan dan hak cipta Callidesign. Tidak ada karya seni, catatan, dan gambar dapat dipergunakan, dimuat turun, disalin, disimpan, dimanipulasi, atau digunakan secara keseluruhan atau sebahagian dari karya, tanpa izin bertulis dari Callidesign. All rights reserved. Jika anda ingin menggunakan catatan dan gambar untuk alasan apapun, sila hubungi saya.

All notes and images on this site are under the ownership and copyright of Callidesign. No artworks, notes, and images may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without the written permission of Callidesign. All rights reserved. If you'd like to use my notes and images for any reason, please contact me.