Pages

Saturday, July 7, 2007

Promosi : Laman Portal K-JawiMengenai Portal K-Jawi :


"Portal Jawi adalah portal interaktif yang dihasilkan dengan penggunaan bahasa jawi sepenuhnya. Ia mengandungi pelbagai ciri bagi pengguna untuk melayarinya. Kewujudan portal ini akan dapat menambahkan nilai pengetahuan pengguna bagi peringkat umur yang berbeza untuk belajar dan memahami tulisan jawi. Portal ini menyediakan pelbagi fungsi seperti forum, artikel, berita dan sebagainya. Diharapkan pengguna dapat memanfaatkan apa yang di paparkan dan diaplikasikannya dengan cara yang terbaik. Semoga portal ini akan dapat mengekalkan serta mempertahankan tulisan jawi dari hilang ditelan zaman."

Ulasan :

Sebuah laman berunsurkan jawi yang telah dibangunkan oleh Kolej Universiti Teknologi dan Pengurusan Malaysia (KUTPM) dengan kerjasama Kementerian Kesenian dan Warisan (KeKKWa). Portal ini dibangunkan dengan jayanya untuk memberi kesedaran kepada masyarakat Malaysia akan kepentingan tulisan jawi yang mana semakin hari semakin dilupakan. Adalah menjadi tugas kita semua untuk membudayakan dan mengangkat tulisan jawi ini hingga ke tahap yang tertinggi dan supaya tidak dilupakan oleh generasi sekarang. InsyaAllah melalui usaha kerajaan dalam program membudayakan jawi dan Seni Khat ini dapat memberi manfaat kepada semua terutamanya kepada pengamal, pencinta Seni Khat dan jawi untuk mengembangkan bakat mereka dan seterusnya memartabatkan kesenian Islam yang semakin dilupakan ini. Adalah menjadi harapan saya dengan adanya program ini dapat membentuk satu komuniti yang terdiri dari pakar-pakar khat dan jawi untuk melaksanakan program-program pembudayaan dengan kerjasama KeKKWa demi memelihara kesenian Islam yang unggul ini, insyaAllah.


Mohammad Firdaus bin Mahadi
http://www.callidesign.com.my
http://www.firdausmahadi.com


Hak Cipta | Copyright Notice 

Semua catatan dan gambar dalam laman ini berada di bawah pemilikan & hak cipta Callidesign ™. Tidak ada karya seni, catatan, dan gambar dapat dipergunakan, dimuat turun, disalin, disimpan, dimanipulasi, atau digunakan secara keseluruhan atau sebahagian dari karya, tanpa izin bertulis dari Callidesign ™. All rights reserved. Jika anda ingin menggunakan catatan dan gambar untuk alasan apapun, sila hubungi saya.

All notes and images on this site are under the ownership & copyright of Callidesign. No artworks, notes, and images may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without the written permission of Callidesign. All rights reserved. If you'd like to use my notes and images for any reason, please contact me.

1 comments:

  1. bkn bahasa jawi...tulisan jawi lorr...anyway mmg baguih kalu dah bole run sepenuhnya

    ReplyDelete

Mohammad Firdaus bin Mahadi
http://www.callidesign.com.my
http://www.firdausmahadi.com

Hak Cipta | Copyright Notice

Semua catatan dan gambar dalam laman ini berada di bawah pemilikan dan hak cipta Callidesign. Tidak ada karya seni, catatan, dan gambar dapat dipergunakan, dimuat turun, disalin, disimpan, dimanipulasi, atau digunakan secara keseluruhan atau sebahagian dari karya, tanpa izin bertulis dari Callidesign. All rights reserved. Jika anda ingin menggunakan catatan dan gambar untuk alasan apapun, sila hubungi saya.

All notes and images on this site are under the ownership and copyright of Callidesign. No artworks, notes, and images may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without the written permission of Callidesign. All rights reserved. If you'd like to use my notes and images for any reason, please contact me.