Pages

Monday, April 7, 2014

Pameran : Siti : An Iconic Exhibiton Of Dato' Siti Nurhaliza

Assalamualaikum. Alhamdulillah baru-baru ini saya terlibat dengan pameran "Siti : An Iconic Exhibiton Of Dato' Siti Nurhaliza" di Galeri Artelier, Publika, Solaris Dutamas. Pameran ini merupakan penghormatan buat Siti apabila 17 karya pelukis tempatan dan luar negara. Ke semua lukisan yang mempamerkan pelbagai sisi Siti itu dipilih itu mengikut teknik yang berbeza seperti seni khat (kaligrafi), media campuran, seni media baharu, cat dan lakaran.

Antara pelukis yang terlibat ialah Adrian Torres dari Sepanyol, E.M. Nightwatcher (Iran), Amirfirdaus Tarmizi, Arikwibowo Amril, Azizi Latif, Badruddin Syah Abdul Wahab dan Faiz Yunus. Selain itu, Mohammad Firdaus Mahadi, Haafiz Shahimi, Haffendi Anuar, Khairul Arshad, Muhammad Syahbandi Samat, Nazmi Ismail, Sabihis Md. Pandi, Scott dan Dhameer Abbas, Syafiq Nordin serta Zizan Rozman turut mengambil bahagian.

Ke semua lukisan itu dijual pada harga serendah RM1,500 sehingga RM75,000 dan sebanyak 30 peratus daripasa hasil jualan disalurkan ke Yayasan Nurjiwa. Semoga dengan peluang dan pengalaman ini dapat memberi impak yang positif dalam perkembangan Seni Khat di Malaysia melalui karya yang telah saya hasilkan. Pameran ini berlangsung bermula 27 Februari sehingga 26 Mac 2014, pada yang berkesempatan bolehlah melawat dan melihat karya-karya yang telah dihasilkan oleh 17 orang penggiat seni muda.

Berikut pengenalan mengenai pameran ini:

Artelier Gallery Kuala Lumpur and Siti Nurhaliza Productions are venturing into a public initiative to bridge the world of performing arts and fine arts by creating Malaysia's first female pop icon in the art industry - Dato' Siti Nurhaliza. 
In a group exhibition of 17 local mid-career and emerging artists, and one guest international artist from Spain, the exhibition is a charity fundraiser for Yayasan Nurjiwa - a Malaysian NGO dedicated to local aid, disaster relief and community-building initiatives. 


0 comments:

Post a Comment

Mohammad Firdaus bin Mahadi
http://www.callidesign.com.my
http://www.firdausmahadi.com

Hak Cipta | Copyright Notice

Semua catatan dan gambar dalam laman ini berada di bawah pemilikan dan hak cipta Callidesign. Tidak ada karya seni, catatan, dan gambar dapat dipergunakan, dimuat turun, disalin, disimpan, dimanipulasi, atau digunakan secara keseluruhan atau sebahagian dari karya, tanpa izin bertulis dari Callidesign. All rights reserved. Jika anda ingin menggunakan catatan dan gambar untuk alasan apapun, sila hubungi saya.

All notes and images on this site are under the ownership and copyright of Callidesign. No artworks, notes, and images may be reproduced, downloaded, copied, stored, manipulated, or used whole or in part of a derivative work, without the written permission of Callidesign. All rights reserved. If you'd like to use my notes and images for any reason, please contact me.